Zo behang je als een echte pro: Een stapsgewijze gids voor optimaal resultaat

Zo behang je als een echte pro: Een stapsgewijze gids voor optimaal resultaat

Behangen kan op het eerste gezicht ingewikkeld lijken, maar met de juiste voorbereiding en een paar handige tips is het een klus die iedereen kan klaren. In deze overzichtelijke gids leiden we je stap voor stap door het proces, van voorbereiding tot afwerking. Met deze informatie in de hand ben je straks in zelf staat om aan de slag te gaan en geniet je binnen no-time van een nieuwe look.

Stap 1: Voorbereiden

De sleutel tot een strak behangresultaat ligt in de voorbereiding. Hoe beter je de muur voorbereidt, hoe mooier het eindresultaat zal zijn.

Behang verwijderen

Voor je begint met behangen, moet je eventuele oude behanglagen verwijderen, tenzij je over renovatievlies of glasweefsel gaat behangen. In dat laatste geval moet glasweefsel eerst gladgemaakt worden. Gebruik een afweekmiddel om het oude behang los te maken. Dit breng je eenvoudig aan met een lijmkwast. Alleen warm water volstaat vaak ook, al kunnen er dan lijmresten achter blijven. Gaat dit moeilijk, prik dan eerst kleine gaatjes in het oude behang, zodat het afweekmiddel goed kan doordringen. Laat dit 5 tot 15 minuten inwerken, afhankelijk van het aantal lagen. Gebruik vervolgens een behangafsteker of plamuurmes om het behang te verwijderen. Heb je nog hardnekkige stukken behang? Herhaal dan de behandeling.

Scheuren en gaten vullen

Je muur moet egaal en stevig zijn voordat je gaat behangen. Oude lijm kun je verwijderen en wegschuren; kleine beschadigingen zoals scheuren en gaten kun je eenvoudig opvullen met een vuller. Gebruik een plamuurmes om de gevulde plekken glad af te werken. Zodra dit droog is, maak je de muur goed schoon en stofvrij.

Slechte muren herstellen

Heb je te maken met grote gaten of scheuren? Dan kan renovatievlies of glasvliesbehang een goede oplossing zijn. Dit soort behang bedekt onregelmatigheden en voorkomt dat scheuren verder uitzetten. Zorg ervoor dat glasweefsel goed glad wordt gemaakt voordat je er overheen behangt, anders blijft het weefselpatroon zichtbaar.

Primeren

Voor een optimale hechting van de lijm moet de muur de juiste hoeveelheid vocht opnemen. Is de muur te absorberend of juist te glad, dan kunnen er behangnaden of bobbels ontstaan. Om dit te voorkomen, breng je een primer aan. Deze zorgt ervoor dat de ondergrond perfect wordt voor het behangen. Is de ondergrond al eerder geprimeerd of ga je behangen over een laag verf, dan s een nieuwe primer vaak niet nodig. 

Stap 2: Behangen

Nu je de muur hebt voorbereid, is het tijd om te beginnen met behangen. Voordat je werkelijk begint, controleer je of het behang volledig is. Heb je alle stukken ontvangen, leg ze dan op volgorde naast elkaar neer op de vloer. Zo behang je niet per ongeluk in verkeerde volgorde en weet je zeker dat jouw design op de juiste manier aan de muur wordt gebracht. Vinylbehang van Pepperwall is altijd genummerd. Je behangt van links naar rechts en zorgt dus dat je begint met het laagste partnummer.

Behang op maat knippen

Knip de behangbanen op maat, waarbij je 10 cm extra aan de boven- en onderkant aanhoudt. Bij behang met een patroon voeg je de hoogte van het patroon toe aan deze marge. Bij Pepperwall krijg je je behang al op maat geleverd, zoals je deze hebt besteld. Je hoeft de banen dus niet meer op maat te knippen.

Loodlijn aanbrengen

Nog voordat je de lijm aanmaakt, zet je met behulp van een waterpas of schietlood eventueel een loodlijn op de muur. Daarmee zorg je ervoor dat je altijd verticaal recht aan het behangen bent. Omdat onze behangbanen 70 centimeter breed zijn, zet je de loodlijn ongeveer op 68 centimeter vanuit de hoek. Je eerste behangbaan (part 1) komt straks aan de rechterzijde exact waterpas tegen de loodlijn aan. De overtollige 2 centimeter aan de linkerkant snijd je later eenvoudig weg met een klein mesje.

Lijm aanbrengen

Maak de lijm aan volgens de instructies op de verpakking. Je kunt kant en klare lijm gebruiken, of aanmaaklijm in poedervorm. Roer de lijm goed door en breng deze met een behangroller of lijmkwast gelijkmatig en direct op de wand aan. Vergeet niet de hoeken en randen van je muur goed en zorgvuldig mee te nemen.

Behang aanbrengen

Plaats de behangbanen stotend tegen elkaar aan – dit betekent dat je ze zonder overlap tegen elkaar aan drukt, zonder daarbij kracht op de uiteinden uit te oefenen. Gebruik een behangspatel om het behang glad te strijken. Heb je geen behangspatel, gebruik dan een plastic pasje. Werk daarbij van het midden naar de zijkanten om luchtbellen te voorkomen.

Lastige plekken aanpakken

  • Hoeken: Breng de eerste baan met een overlap van 2 cm voorbij de hoek aan. De volgende baan komt eroverheen, waarbij je beide lagen met een mes door snijdt en de losse stukken verwijdert.
  • Ramen en deuren: Breng de behangbaan over het kozijn aan, druk de randjes goed aan en snijd het overschot weg.
  • Radiatoren: Knip het behang rondom muursteunen in en druk het achter de radiator aan met een speciale roller of een schone bezemsteel.
  • Stopcontacten: Schakel eerst de stroom uit (iets wat verstandig is om sowieso te doen voor je begint), verwijder de afdekplaat en snijd een kruisje in het behang ter hoogte van het stopcontact. Snijd het overtollige behang netjes weg voordat je de afdekplaat terugplaatst.
  • Plinten: Bij het opmeten van je muur heb je als het goed is je plint meegerekend. Hoewel je je behang natuurlijk tot op de plint kan laten lopen, is het vaak veel makkelijker om plinten eerst te verwijderen en later opnieuw over je behang aan te brengen. Dat geeft een ultra strak resultaat en voorkomt lastig snijwerk ter hoogte van de plint.

Stap 3: Afwerken

Na het aanbrengen van het behang is het tijd voor de finishing touch. Je behang zit weliswaar op de muur, maar er zullen hier en daar ongetwijfeld oneffenheden zijn ontstaan. 

Luchtbellen en naden

Controleer elke geplakte baan op luchtbellen en strijk deze onmiddellijk glad met een behangspatel. Druk de naden extra goed aan met een naadroller. Eventuele lijmresten veeg je weg met een schone, vochtige doek.

Bijsnijden langs plinten en plafonds

Gebruik een behangliniaal en een scherp mes om het behang netjes langs plinten en plafonds bij te snijden. Dit zorgt voor strakke lijnen en een professioneel eindresultaat.

Tips voor een strakke afwerking

  • Houd ramen gesloten tijdens het drogen. De behanglijm droogt het beste op kamertemperatuur. Het is sowieso aan te raden om je behang eerst een aantal dagen te laten acclimatiseren in de ruimte waarin je deze gaat aanbrengen.
  • Zie je na het drogen toch een luchtbel? Snijd er dan een klein kruisje in, druk de lucht eruit en dep de overtollige lijm weg.

Conclusie

Behangen lijkt misschien lastig, maar met een goede voorbereiding en de juiste technieken is het een klus die iedereen kan klaren. Volg deze stappen en voor je het weet heb je een kamer die er weer fris en stijlvol uitziet! Ga je aan de slag? Veel succes!